Skip to content

De algemene procedure van de gonorroe-test 

Een urinemonster of een wattenstaafje van de mogelijke besmettingsplaats, vaak de urinewegen, de baarmoederhals of het orale rectum, wordt gebruikt voor het testen op gonorroe. Een medisch deskundige kan alleen wattenstaafjes nemen; de patiënt kan alleen urinemonsters nemen.

Voorafgaand aan de test

Voorafgaand aan de gonorroe test kopen, is het cruciaal om de zorgverlener te laten weten of u antibiotica gebruikt. Het is mogelijk dat u wordt verteld om één tot twee uur te wachten na uw laatste plasbeurt voordat u een urinemonster afgeeft.

Voorafgaand aan een gonorroe-test moeten vrouwen misschien extra voorzorgsmaatregelen nemen. Als een vrouw onlangs een vaginale douche of crème heeft gebruikt, moet zij dit melden aan haar zorgverlener.

Lees alle aanwijzingen in de testkit voordat u thuis een gonorroe-test uitvoert.

In de test

Bij het testen op gonorroe in een zorginstelling kan een staafje of borsteltje worden gebruikt voor het verzamelen van een monster van een verdachte infectielocatie, zoals de mond, baarmoederhals, plasbuis of rectum.

Om te testen op genitale gonorroe bij vrouwen kunnen deskundigen monsters nemen van de baarmoederhals. Uw knieën worden gestrekt en uw voeten zitten in beugels terwijl u op uw rug op de onderzoekstafel ligt. Om bij de baarmoederhals en in de vagina te komen, gebruikt een arts een speculum. Vervolgens wordt met een plastic spatel of een zacht borsteltje een monster van de baarmoederhals genomen. De persoon die deze operatie ondergaat, kan zich wat ongemakkelijk voelen. Om dit ongemak te vermijden, kunt u nu een SOA zelftest kopen, waarbij u uw monsters volgens de gegeven instructies verzamelt en terugstuurt naar het laboratorium om ze te laten testen. De resultaten krijgt u binnen 2 tot 3 dagen met volledige privacy.

Direct na de test

Een gonorroe-test brengt geen risico’s met zich mee, en er zijn geen beperkingen op wat u kunt doen nadat de test is afgelopen. Vrouwen kunnen een korte, bescheiden vaginale bloeding of afscheiding ervaren als de baarmoederhals werd bemonsterd. De opvangbeker wordt verpakt en verzonden naar een laboratorium voor analyse nadat de test thuis is afgerond.

De analyse van de testresultaten

Resultaten van gonorroetests worden gecategoriseerd als positief of negatief. Een positief testresultaat, ook bekend als een abnormaal resultaat, geeft aan dat u momenteel wordt behandeld voor een actieve gonorroe-infectie. Uw seksuele partner(s) moet(en) worden onderzocht en behandeld als de uitslag van uw gonorroe-test positief is.

Conclusie

Vroegtijdige diagnose en behandeling van gonorroe zijn essentieel om de verspreiding van de infectie te stoppen en levensbedreigende gezondheidsproblemen te voorkomen. Na behandeling is het van cruciaal belang om opnieuw te laten testen door zorgverleners om te bevestigen dat de infectie volledig is behandeld.

Published inBusiness
A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.